Bel ons: 0183 74 50 75 info@refizium.nl

De gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding geldt niet als de werknemer op dezelfde dag gebruikmaakt van vervoer vanwege de werkgever om naar een vaste werkplek te gaan. Onder vervoer vanwege de
werkgever wordt een ter beschikking gestelde auto of fiets verstaan, maar bijvoorbeeld ook een OV-abonnement. Ook mag voor diezelfde dag niet een reiskostenvergoeding worden betaald. Er is sprake van een vaste werkplek als een werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 40 dagen naar die werkplek reist. Maar bepaal je dat vooraf of achteraf?

Commentaar
Het kan lastig zijn om vooraf te bepalen hoeveel dagen in een kalenderjaar een werknemer naar een werkplek zal reizen. Het kan dan voorkomen dat de werkgever aanneemt dat de werknemer minder dan 40 keer een werkplek zal bezoeken en dat hem of haar een thuiswerkvergoeding wordt betaald. Achteraf kan dan blijken dat de werknemer toch vaker dan 40 keer een andere werkplek met bijvoorbeeld zijn eigen auto heeft bezocht. Hoe ga je daarmee om?

Correctie
Als achteraf blijkt dat er geen sprake was van een vaste werkplek, of juist wel, dan moet de werkgever dit corrigeren. Is hij ten onrechte uitgegaan van minder dan 40 dagen en heeft hij voor dezelfde dag een thuiswerkvergoeding en een reiskostenvergoeding betaald? Dan kan op een van beide vergoedingen de gerichte vrijstelling worden toegepast. De andere vergoeding kan worden opgenomen in de vrije ruimte.

Heeft de werknemer gebruikgemaakt van de auto van de zaak, dan had er geen onbelaste thuiswerkvergoeding mogen worden betaald. Die kan dan worden opgenomen in de vrije ruimte.

Pin It on Pinterest