Bel ons: 0183 74 50 75 info@refizium.nl

Als een voertuig door de Belastingdienst wordt aangemerkt als bedrijfsvoertuig, krijgt deze een zogenaamd grijs kenteken.

Uiteraard moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het voertuig op naam staan van iemand die beschikt over een BTW-nummer. Ook moet jaarlijks minimaal 10% van de gereden kilometers zakelijk worden gereden. En er worden ook voorwaarden gesteld aan het voertuig.
Een grijs kenteken biedt enkele financiele voordelen, zoals:

  • Je betaalt minder wegenbelasting
  • Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij aankoop van een nieuw voertuig
  • Je ontvangt investeringsaftrek bij aanschaf van een nieuw voertuig op grijs kenteken

Er gaat echter het een en ander veranderen:

De BPM-vrijstelling voor benzine- en dieselauto’s en voor electrische voertuigen geldt nog tot 2025. Voor benzine- en dieselauto’s komt deze vrijstelling met ingang van 2025 te vervallen. Het is nog niet zeker of dit voor electrische voertuigen ook het geval is, of dat de vrijstelling nog (gedeeltelijk) blijft bestaan.

Het kan dus het overwegen waard zijn om nog in 2024 een nieuw voertuig aan te schaffen, zodat nog gebruik gemaakt kan worden van de BPM-vrijstelling.

Ook kan het wellicht een goed moment zijn om over te stappen op electrische bedrijfsvoertuigen. Overwegingen om dit wel of juist niet te doen kunnen de volgende zijn:

In 2024 betaal je geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor electrische voertuigen. In 2025 ga je wel MRB betalen, maar ontvang je 75% korting. In 2026 vervalt die korting.
Steeds meer gemeenten besluiten om zogenaamde zero-emissiezones in te stellen. In deze zones mogen alleen electrische voertuigen komen. Er zijn inmiddels al ongeveer 30 gemeenten die hiertoe hebben besloten. Bij een aantal daarvan gaat dit al per 1 januari 2025 in. Op www.opwegnaarzes.nl is te zien welke gemeenten dit betreft.
Electrische voertuigen zijn in aanschaf duurder dan brandstofvoertuigen. Wel kan vaak gebruik gemaakt worden van een aanschafsubsidie. Ook zijn de onderhoudskosten veelal lager.
De actieradius van een electrisch voertuig is minder dan van een brandstofvoertuig. En het opladen duurt relatief lang.
Vanaf 1 juli 2024 vrachtwagenrijbewijs nodig voor een bestelauto tussen 3500 en 4250 kg. Electrische voertuigen zijn vaak zwaarder dan 3500 kg. Tot nu toe mocht dan nog met een klein rijbewijs worden gereden, maar vanaf 1 juli 2024 dus niet meer.

Pin It on Pinterest