Bel ons: 0183 74 50 75 info@refizium.nl

Bent u een ondernemer van wie de jaaromzet de komende jaren onder de € 20.000 blijft. Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) interessant zijn. U bent dan immers vrijgesteld van btw en heeft minder administratieve verplichtingen. Zo hoeven KOR-ondernemers geen btw-aangifte meer te doen. De KOR kan ook echter ook nadelig uitpakken. Er zijn dus verschillende afwegingen die gemaakt moeten worden om de juiste keuze te maken:

  • Heeft u vooral particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen als klant? Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR wordt uw marge hoger. Dan is de nieuwe KOR interessant!
  • Heeft u veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de nieuwe KOR kunt u geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. De ‘inkoopprijs’ wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet u de verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt uw product dan minder interessant.
  • Heeft u in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Dan krijgt u te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. U moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen.
  • Verhuurt u een pand btw-belast? Dan kunt u de nieuwe KOR niet gebruiken.
  • Heeft u buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet u toch aangifte omzetbelasting doen.

Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan deze regeling, moeten ondernemers zich uiterlijk op 3 december a.s. hebben aangemeld bij de Belastingdienst.

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op.

Pin It on Pinterest