Bel ons: 0183 74 50 75 info@refizium.nl

Een fiets van de zaak was de afgelopen jaren geen aantrekkelijke optie voor werknemers. Reden is de ingewikkelde berekening van de bijtelling voor het privégebruik. Het kabinet versimpelt de fiscale fietsregeling echter per 1 januari 2020.

De regeling zit op hoofdlijnen straks als volgt in elkaar:

  1. De werkgever kan een fiets terbeschikking stellen (De fiets blijft eigendom van de onderneming). In dat geval betaalt de medewerker 7% bijtelling over de cataloguswaarde van de fiets.
  2. Betaalt de werknemer een eigen bijdrage, dan wordt de bruto bijtelling van 7% verminderd met de nettobijdrage van de werknemer.
  3. Ondernemers kunnen ook een fiets van de zaak voor zichzelf aanschaffen.
  4. De fiets mag naast de auto van de zaak verstrekt worden. Ook mag, indien de medewerker soms met zijn privé auto rijdt, hiervoor € 0,19 onbelast vergoed worden.
  5. Er mag geen (onbelaste) kilometervergoeding worden verstrekt voor de fietskilometers met de fiets van de zaak.
  6. In plaats van bijtelling kunt u er ook voor kiezen om het bij te tellen bedrag onder de werkkostenregeling te laten vallen. Hierdoor heeft de medewerker helemaal geen bijtelling. Keerzijde is dat als hierdoor de vrije ruimte wordt overschreden, over het bedrag boven de vrije ruimte eindheffing moet worden betaald.
  7. Tenslotte: de bijtelling is sowieso van toepassing, ook al wordt de fiets alleen voor woon-werkverkeer gebruikt (een gesloten kilometerregistratie is immers niet mogelijk met een fiets).

Met de komst van geavanceerdere e-bikes en speed-pedelecs van vaak vele duizenden euro’s kan het een aantrekkelijk alternatief zijn.

Meer weten over fiets van de zaak en bijvoorbeeld de btw-aspecten? Neem contact met ons op!

Pin It on Pinterest