Bel ons: 0183 74 50 75 info@refizium.nl

Als u niet aan alle facetten van de identificatieplicht kunt voldoen, bent u het anoniementarief van 52% loonbelasting/premie volksverzekeringen verschuldigd.

Wanneer loopt u het risico om met eventuele naheffingen geconfronteerd te worden? Dit is het geval als:

  • u de identiteit van de werknemer niet op de juiste manier heeft kunnen vaststellen;
  • de werknemer niet alle gegevens voor de loonheffingen heeft ingeleverd, zoals zijn burgerservicenummer (BSN);
  • u de benodigde gegevens niet op de juiste manier aan de salarisadministratie toegevoegd heeft (bijvoorbeeld een kopie van het ID-bewijs, maar niet van de pagina met het BSN erop).
  • Sinds 1 januari 2019 moet u van een werknemer die geen inwoner is van Nederland zijn buitenlandse adres in de loonaangifte opnemen. Het hangt namelijk van het woonland af welke loonbelastingtabel u voor die werknemer moet hanteren. Als het buitenlandse adres niet bij u bekend is, moet u voor die werknemer het anoniementarief toepassen. Daarnaast heeft u van sommige werknemers die niet in Nederland wonen een werkvergunning nodig. Zolang de werknemer deze niet aan u kan laten zien, moet u voor hem het hoge anoniementarief blijven gebruiken.

U mag pas stoppen met het toepassen van het anoniementarief als u alle gegevens in de administratie heeft. Voor het ten onrechte niet toepassen van het anoniementarief kan de Belastingdienst uw
onderneming direct een verzuimboete opleggen van maximaal € 5.514.

Bron: BelastingBelangen, oktober 2021.

Pin It on Pinterest